Podřipská nemocnice se před vánocemi zapojila do projektu Kiwanis panenka

Podřipská nemocnice se před vánocemi zapojila do projektu Kiwanis panenkaPodřipská nemocnice se před vánocemi zapojila do projektu Kiwanis panenkapublikováno: 8.12.2014

Podřipská nemocnice se před vánocemi zapojila do projektu Kiwanis panenka

Ve středu 17. prosince po poledni dorazila delegace tvořená ze zástupců Kiwanis klubu, vedení nemocnice a zástupců roudnické Farní charity na dětské oddělení. Všechny hospitalizované děti tak předčasně dostaly vánoční dárek v podobě Kiwanis panenky.

Děti byly doslova nadšené a já pevně věřím, že Kiwanis panenka nebude pouze hračkou, ale i pomocnicí nejen dětí, rodičů, ale i naší, lékařů a sester", dodává MUDr. Václav Kozák, primář oddělení.

Kiwanis panenka je bílá látková loutka ve velikosti 40 cm, vyrobená z bavlny. Panenky jsou již více než čtrnáct let nabízeny dětem při příjmu do některých nemocnic. Děti obvykle mají strach z toho, co je čeká v neznámém prostředí a Kiwanis panenky jim pomáhají, aby se v prostředí nemocnice necítily samy. Takto s sebou mají kamarádku, která je provází po celou dobu léčby.

Každé dítě si může panenku vymalovat či vyzdobit podle svého přání a vyplní tak lépe dlouhý čas strávený v nemocnici. Lékaři využívají panenky také k vysvětlení léčebných procedur, které dítě podstoupí a některé z nich mohou na Kiwanis panence názorně předvést.

S panenkou děti i rehabilitují a provází je třeba i k operačnímu sálu. Dítě pak lépe snáší průběh léčby, když ví, co ho čeká a jak bude vše probíhat. Kiwanis panenka pak je s dítětem po celý čas jeho pobytu v nemocnici a zůstává mu i po návratu z nemocnice domů. Panenka může posloužit i v případě náhlé návštěvy třeba na lékařské pohotovosti, zvláště když dítě nemá s sebou svou oblíbenou hračku.

Do naší nemocnice projekt zprostředkoval a první dodávku přivezl zástupce místního Kiwanis klubu pan MUDr. Petrák, který vysvětluje podstatu projektu „bílou loutku pomáhá vyrábět mnoho dobrovolníků – především babičky v domovech pro seniory. V Roudnici nad Labem se nám podařilo domluvit spolupráci jednak s Domovem pro seniory, Farní charitou, ale také s klienty LDN a Denního stacionáře, kteří nám panenky budou šít v rámci ergoterapie" a dále doplňuje „ těmto lidem, přináší výroba panenek uspokojení z práce pro druhé a především radost z toho, že jsou zase užiteční a že je někdo potřebuje. Ve výsledku tak přináší panenka radost na více frontách".

„U nás, ve Farní charitě Roudnice n.L. se do šití panenek zapojují matky z azylového domu a šicí dílny. Ruku k dílu přiloží i zaměstnanci, když matky zaučují a společně s nimi pracují, upřesňuje Ing. Marcela Lysáčková, zástupkyně ředitelky.