Roudnice nad Labem má zbrusu nové dialyzační středisko

Roudnice nad Labem má zbrusu nové dialyzační středisko Roudnice nad Labem má zbrusu nové dialyzační středisko publikováno: 17.6.2014

Pacienti s nemocnými ledvinami z Roudnice nad Labem a okolí mají ode dneška úplně nové dialyzační středisko v areálu rodinné Podřipské nemocnice s poliklinikou Roudnice nad Labem. Investorem a zároveň provozovatelem nového střediska za bezmála 30 miliónů korun je německá společnost B. Braun Avitum, která má zastoupení po celém světě. Roudnické středisko disponuje špičkovým dialyzačním vybavením a poskytuje všechny formy léčby, včetně tzv. vysokoobjemové hemodiafiltrace.

V pořadí již 17. dialyzační středisko B. Braun Avitum v České republice výrazně uleví přeplněné kapacitě litoměřické dialýzy. „Nové dialyzační středisko přinese pacientům i zdravotnickému personálu vyšší komfort, a to z pohledu moderního dialyzačního i prostorového vybavení. Během dialýzy mohou pacienti zdarma používat Wi-Fi připojení k internetu, poslouchat hudbu či sledovat televizi. Samozřejmostí je přátelský a individuální přístup zdravotnického personálu k pacientům," říká k novému středisku MUDr. Vladimír Vojanec, vedoucí člen lékařské rady B. Braun Avitum CZ/SK.

Podřipská nemocnice s poliklinikou Roudnice n. L., s.r.o. je nestátní zdravotnické zařízení a jako takové se neustále snaží zlepšovat služby svým pacientům. Možnost otevřít dialyzační středisko v roudnické nemocnici bylo příslibem dalšího rozvoje a rozšíření komplementu pro pacienty spádové oblasti." Otevření dialyzačního střediska je velký posun v intenzivní péči a reflektuje stále větší poptávku po této službě. Se společností B. Braun Avitum CZ/SK jsme se domluvili na společné strategii rozvoje tak, aby se maximalizoval možný potenciál tohoto nově se rozvíjejícího se partnerství. Moc se těšíme na spolupráci v moderní intenzivní medicíně, jejíž je nefrologie a dialýza pacientů nedílnou součástí."", dodává Mgr. Tomáš Krajník, ředitel Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem.

Společnost B. Braun Avitum poskytuje v Česku zdravotní péči v oboru nefrologie přes 20 let. Působí po celém světě, jen v Evropě provozuje přes 80 dialyzačních středisek. „Hlavní výhodou naší široké sítě je rychlý přenos informací o nejnovějších poznatcích v oboru a jejich okamžité zavedení do praxe", uvádí MUDr. Martin Kuncek, ředitel společnosti B. Braun Avitum. Část dialyzovaných pacientů má naději v transplantaci ledviny, což je možné od mrtvého, ale i živého dárce. Tento trend se začíná dařit zvyšovat i v České republice. „Spolupracujeme s nefrologickými a transplantačními klinikami po celé republice, šíříme osvětu o příbuzenském či jinak emotivně spřízněném dárcovství ledviny a staráme se o to, aby naši pacienti měli maximum informací," dodává Martin Kuncek.

Dialýzy a transplantace v číslech
V České republice bylo v hemodialyzačních střediscích k 31. 12. 2012 léčeno celkem 6261 pacientů, peritoneální dialýzou bylo léčeno 489 pacientů. 432 nemocných podstoupilo transplantaci, z toho 71 ze žijících dárců a 23 podstoupilo kombinovanou transplantaci ledviny a slinivky. V programu náhrady renální funkce bylo v tomto období léčeno 10371 pacientů.

Již několikátým rokem se u provedených výkonů zvyšuje zastoupení hemofiafiltrace (pro pacienty šetrnější avšak finančně nákladnější kombinace hemodialýzy a hemofiltrace), v loňském roce bylo touto metodou provedeno 50 % všech výkonů.

O Skupině B. Braun:
Koncern B. Braun působí na celosvětovém trhu 175 let a dnes patří k největším výrobcům zdravotnických produktů na světě. Hlavní sídlo je v německém Melsungenu, pobočky má v 60 zemích světa. Skupinu B. Braun CZ/SK tvoří B. Braun Medical (dodavatel zdravotnických prostředků), B. Braun Avitum (provozovatel 25 dialyzačních středisek) a Aesculap Akademie (mezinárodní vzdělávací instituce). Skupina B. Braun v České a Slovenské republice působí od roku 1993 a zaměstnává 600 lidí. Více na www.bbraun.cz. B. Braun pro život je hlavním charitativním projektem Skupiny B. Braun. Podporuje vybrané neziskové organizace i jednotlivce.

B. Braun CZ/SK:
Lucie Kocourková
Vedoucí oddělení marketingu, tisková mluvčí
tel. +420-271 091 313, mobil +420-602 167 024
e-mail: lucie.kocourkova@bbraun.com