Poradna

Oddělení

Poradna

Ve spolupráci s primářkou gynekologicko-porodnického oddělení
MUDr. Márií Procházkovou, PhD., MPH jsme pro Vás připravili novinku
v podobě online poradny.

  • více než 1000 otázek a odpovědí
  • ptejte se i z pohodlí Vašeho domova
  • odbornost a odbornost odpovědí
MUDr. Mária Procházková

Antikincepce

Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat, zda existuje nějaká antikincepce vhodná když mám heterozigotni laidenakou mutaci? Je mi 31let, roce 2013 jsem měla trombozu cevnich splavu v hlavě. Nyní už je vše v pořádku, neberu léky na ředění krve a ani nenavštěvuji hematologa. Byli mi řečeno že antikoncepce pro mne neexistuje. Musela jsem se smířit s kondomem. Ten je však velice nekonfortni a letos mne i zradil, když jsem zjitila že jsem těhotná. Šla jsem na interupci a nyní nevím jak dál.Děti neplánujeme, ani nyní ani později. Četla jsem o gestagenni antikoncepci, hlavně pilulka by mě zajimala, zda mohu užívat. Vím že jsou tělíska, ale raději bych pilulku. U tělíska mám obavu ze zánětu a že tělo tělísko nepřijme, mimoděložní tehotenství. Můj gynekolog mi tvrdí že pro mne nic neexistuje, tak zvažuji že půjdu do rizika a nechám si napsat normální HA antikoncepci než být opět těhotná. Nebo kdyby mi hematolog k antikoncepci napsal léky na ředění krve, mihlo by být riziko menší? Moc Vás prosím o váš nazor a radu co můžu dělat. Předem moc děkuji za odpověď.
Pro vás je nejlepší volbou nitroděložní systém - tělísko je nosičem malé dávky gestagenu, který se uvolňuje v děloze. Pouze nevýznamná stopa se dostane do oběhu. Je to nejvhodnější metoda. Tento typ tělisek má komplikace, které uvádíte naprosto vyjímečně a je rozhodně spojeno s mnohem menším rizikem než jiné metody, které zvažujete, nebo nechtěné těhotenství. 
Druhou, podle mého extrémní možností je sterilizace- zneprůchodnění vejcovodů. Ve vašem případě ho nepovažuji za vhodné, protože názor na případné těhotenství můžete ještě změnit a pak by jediná možnosti byla umělé oplodnění. To je spojeno s podáváním hormonů a dalšími riziky. Ale dle zákona je možné ji provést. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Nadstandardní pokoj

Dobrý den, zaregistrovala jsem se k vám do porodnice ( termín máme 11.6.2020) a měla bych zájem o nadstandardní pokoj, je možné si jej nějak rezervovat nebo je vůbec možné o něj předem požádat? Je v současné době možné, aby manžel byl při porodu a pak následně mohl zůstat a nebo přespat na tomto nadstandardním pokoji ? Nebo musí bezprostředně po porodu odejít ? Předem dekuji za odpověď.
Dobrý den, nadstandardní pokoj jsme schopni zajistit u plánovaného přijmu. Jinak ho nelze předem rezervovat. Pak záleží na aktuální situaci v okamžiku, kdy přijdete. Doprovod k porodu na nadstandardním pokoji může být s vámi po celou dobu hospitalizace, zatím bez možnosti opustit oddělení. Pokud odejde - a to může kdykoliv, pak už se vracet nemůže. Pokud dojde ke změně pravidel z důvodu protiepidemiologických opatření - pak se snad vrátíme k běžnému režimu volné možnosti příchodu a odchodu s dodržením nočního klidu. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Otec u porodu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na situaci otců u porodu. Vím, že Vaše nemocnice přítomnost otců u porodu podporuje i v této době. Mohla bych se prosím zeptat, za jakých podmínek, případně, zda tatínci dostávají roušky od Vás nebo je nutné mít svou a v tom případě jakou. Předem velmi děkuji za odpověď. Šárka
Otec u porodu může být, za podmínky, že neopustí oddělení a zůstává, pokud budete na nadstandardním pokoji, pak může být přítomen i po celou dobu hospitalizace. Roušku během pobytu má svou, k porodu je poskytujeme. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Sterilizace

Dobrý den, prosím o informaci zda je ve Vaši nemocnici stále možné se objednat na sterilizaci: je mi 40let, další děti neplánuji. Děkuji za odpověď.
Ano, objednání ke sterilizaci je možné. Buď máte zdravotní důvody - onemocnění nebo riziko, které vám neumožňuje další těhotenství - pak výkon hradí pojišťovna. Jinak je výkon za přímou úhradu pacientkou. Věk a počet dětí podle platných zákonů nehraje roli. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Porodní plán

Chtěla jsem se prosím zeptat jestli se musím někde objednat na diskuzi ohledně porodního plánu? Nebo se řeší až před porodem? Děkuji za odpověď
Porodní plán můžete zaslat na mail porodnice, dostanete odpověď , zda je potřebné něco zvlášť projednat, nebo zda se jedná o běžné požadavky. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Průjem na konci těho

Dobrý den, jsem ve 39tt. Již několik týdnů mám řídkou stolici. Nezvracím, nemám žádné bolesti břicha, ani křeče. Myslela jsem, že je to ještě po Magnosolvu, který jsem užívala od 16tt do 35tt a občas mě prohnal, ale již čtyři týdny ho neberu. Je možné, že se blíží porod? Poslední týden mi bříško tvrdne docela hodně. V předchozím těhotenství jsem se spíše ale ke konci setkala se zácpou. Stravuji si normálně. Děkuji předem za radu.
Změna činnosti střev ať ve smyslu průjmu, nebo zácpy je častým průvodním jevem závěru těhotenství. Pokud je vyloučena jiná příčina (střevní infekce a pod), pak není potřebná žádná intervence. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Průběh porodu-sekce

Vážená paní primářko, dovoluji si zeptat se na průběh porodu sekcí (plánovanou i akutní) a dobu po něm: 1) Je po sekci za podmínky dobrého zdravotního stavu novorozence umožněno dotepání pupečníku a bonding? Na jak dlouhou dobu? 2) Je matka umístěna po operaci na JIP bez dítěte? Na jak dlouho? Je případně možné toto nahradit v rámci kapacitních možností nadstandardním pokojem s přítomností doprovodu? 3) Je u operativního porodu umožněna přítomnost otce? Všechny otázky směřují na obecnou situaci, nikoli na aktuální stav, kdy je zřejmé, že zejména stran přítomnosti otce/doprovodu existují významná omezení. Předem Vám děkuji za odpověď. Adéla Pinkavová
1/ Dotepání pupečníku záleží na stavu novorozence. U akutních stavů se nečeká a dítě je předáno do péče pediatra ihned. Jinak je přiměřená doba možná.  Bonding se provádí s otcem dítěte ihned, vám mohou novorozence ukázat. Na sále není vhodné jej nechávat, protože tam je z důvodu prevence infekce mnohem nižší teplota, než je pro něj optimální. Může tedy po dobu, než bude operace ukončená být u otce. 
2/ matka není na JIP, ale na pokoji. V případě nadstandardního pokoje a za přítomnosti otce tento přebírá za dítě zodpovědnost, o dítě pečuje, pak může být dítě s vámi po celou dobu.  Tento režim je možný i nyní.
3/ Otec dítěte může být přítomen i na operačním sále.
 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Nehty

Dobrý den, v některých porodnicích zakazují akrylové nehty na porodní sál. Jak je to u vás? Děkuji
Nehty rodiček nepodléhají žádné regulaci. Doporučujeme upravené tak, aby byly bezpečné pro novorozence. Žádná jiná omezení nebo požadavky nemáme. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

zánět močov.měchýře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - můj gynekolog mi řekl, že mám akutní cysticidu (měla jsem bolesti v podbříšku), ale kromě bolestí mám 6 dní zpožděnou ms, hodně mě bolí prsa, občas bolest třísel, spavost, ale TT je negativní. Je možné, že tyto příznaky mohou být k zánětu moč. měchýře? Jinak mi řekl, že mám sliznici 5,5 mm (to ani nevím co znamená). Jsem z toho nějaká zmatená, protože při zánětu moč. měchýře (párkrát už jsem ho měla) jsem žádné z těchto příznaků nikdy neměla - kromě bolesti v podbříšku. HA neberu. Je možné, že i tak by šlo o těhotenství? Poslední MS byla 18.1. a pokud by došlo oplodnění, tak jedině 1.2.- omlouvám se za hloupý dotaz... Moc děkuji za odpověď Andrea
Při nálezu negativního těhotenského testu a výšce sliznice 5,5 mm je téměř vyloučené těhotenství.
Další příznaky nejsou typické pro zánět močového měchýře. Pokud je jinak gynekologický nález normální, tak vyhledejte svého praktického lékaře, aby jste mohli zjistit příčinu vašich obtíží. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Screening Roudnice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se liší kvalita prvotrimestrálního screeningu v nemocnici v Roudnici od například nemocnic v Praze nebo Ústí? Můj gynekolog mě posílá do Roudnice, ale známé mě straší, že vybavení v Roudnici není tak přesné jako třeba u Apolináře v Praze. Zajímalo by mě, zda se jedná jen o "drby" nebo zda se úroveň doopravdy liší? Já mám s porodnicí i nemocnicí v Roudnici skvělé zkušenosti a děkuji všem za práci, kterou dělají. Hezký den, Bára
Zařízení, které používáme je zcela odpovídající, vyšetření prvotrimestrálního screeningu provádíme ve spolupráci s Gennet-em Praha. Používáme jejcih program na vyhodnocení a v případě potřeby i další vyšetření zajišťuje toto pracoviště. Pokud bychom měli pochybnosti o poskytované péči, tak bychom ji nenabízeli. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

1 z 113

Nový dotaz

Vyplňte všechny položky v tomto formuláři.

Potvrzením toho formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.