Poradna

Oddělení

Poradna

Ve spolupráci s primářkou gynekologicko-porodnického oddělení
MUDr. Márií Procházkovou, PhD., MPH jsme pro Vás připravili novinku
v podobě online poradny.

  • více než 1000 otázek a odpovědí
  • ptejte se i z pohodlí Vašeho domova
  • odbornost a odbornost odpovědí
MUDr. Mária Procházková

Těhotenství

Dobrý den chtěla bych se zeptat před 22.12. ovulaci a na ovulaci 27.12.jsme měli s přítelem pohlavní styk A 11.1. Sem dostala menstruaci měla jsem hodně jsem hodně velké bolesti celý den podbřišku boleli mě zada takové bolesti jsem ještě neměla a 12.1 už vůbec nekrvacim, vložka stále čistá jen ráno bylo jen trochu krve spíše spineni jinak vůbec celý den nekrvacim a už nemám žádné bolesti, Piju od prvního dne MS Kontryhel čaj, a piju jinak ještě normálně čaje každý den kotvičnik a malinik Chtěla bych se zeptat jestli bych mohla bych těhotná i přes tu menstruaci A jestli by to spíše nemohlo být i tam čajem Kontryhel 9.1. Sem si dělala tehotenstsky test a byl negativní
Podle všeho - i těhotenského testu se o těhotenství nejedná, mohlo jít o anovulační cyklus a pod. Kontryhel vám v žádném případě uškodit nemůže.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Špinění/vynechaná MS

Dobrý den, dne 13.12. jsem měla dostat menstruaci, která ale doteď nepřišla. Předchozí měsíce jsem ji měla zcela pravidelnou, jen párkrát se stalo že jsem měla pár dní zpoždění. Často jsem před MS měla bolesti, nyní ale nepociťuji vůbec nic. 24.12. se místo toho dostavilo hnědé špinění, které se místy zabarvuje i do černa. O cca týden později jsem si udělala těhotenský test - negativní. Dnes 13.1. jsem test udělala znova a opět negativní. HA neberu kvůli vysoké srážlivosti krve, ale pohlavní styk mívám chráněný, takže o těhotenství se určitě nejedná, nemám ani žádné příznaky. Chtěla bych se zeptat, zda nevíte co by to mohlo být, špinění stále přetrvává. Děkuji.
Doporučuji vyšetření u vašeho gynekologa. Možností je víc a k určení důvodu  vynechání MS a dalšího postupu je nutná znalost okolností a nálezu.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

tehotenstvi

Dobrý den,chci se informovat s manželem se snažíme o mimčo.Zpozdila se mi menstruace asi o 2 dny jen slabý naružovělý výtok,pak implantační krvácení a nakonec menstruace o něco slabší než normálně s bolestmi břicha,která mě za 2 dny skončila -obvykle 5 dní.Můžu být těhotná?Test jsem si dělala a zatím nic.Mohlo se jednat o samovolný potrat?Event.nějaká rada ,jak udržet plod.Předem Děkuji
V této fázi je možnost ovlivnit udržení těhotenství minimální. Nechte všemu volný průběh. Za týden pro jistotu udělejte těhotenský test. Pokud  by snaha o početí byla neúspěšná déle než 6 měsíců poraďte se o dalším postupu s vašim gynekologem. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Problem

Dobry den, mam taky problem, ze na dotyk/pri utierani sa/trosku natoahnuti ma boli pri vaginalnom otvore,blanka. Myslim ze je to nstrhnuta alebo inak poranena koza,blanka po pohlavnom styku. Vyzera to aky taky cerveny fliacik alebo ako to popisat. Chcem sa spytat ako to preliecit? Som v karsntene. Zatial som si to osetrila harmancekom a natrela franikoinom na noc. Dakujem pekne za odpoved, pekny zvysok dna.
Drobné poranění v této oblasti se zahojí samo, může to být pár dnů nepříjemné. Framykoin bych nedávala, pokud máte, tak Sudocrem, nebo Panthenol - Bepanthen.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

těhotenství?

Dobrý den, je mi opravdu trapné se ptát, ale 28.12. jsem měla nechráněný pohlavní styl. Byl to můj první sex a já di nejsem jistá, jestli to přítel stihl. to bylo 2 dny před ovulací, což je podle menstruačního kalendáře nízká šance těhotenství. Nicméně dnes se mi při masturbaci spustilo trochu krve, menstruace by mi měla začít ale až za 11 dní. Jaká je šance, že jsem těhotná? Proč nyní ta krev?
Možnost těhotenství je, ale nelze to zjistit, až po případném vynechání menstruace. Pro příště je dobré zvolit  vhodnou antikoncepci, nebo alespoň mít v záloze postkoitální antikoncepci- tzv pilulku "po",. Tu je možné získat i bez receptu v lékárně a žít až do 72 hodin po styku - podle konkrétního preparátu.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Výsledky biopsie

Dobrý den. Je mi 25 a abych situaci upřesnila v dubnu jsem byla na vyšetření s tím, že mi doktorka potvrdila syndrom policystických ovarií, ale také jsem měla problém s menstruací, kdy jsem krvácela dost nepravidelně, ale dle testu jsem PM měla loni v listopadu. Dále jsem byla poslána na biopsii tam dole pro podezření na ASC-H. Na biopsii jsem tedy byla a výsledek je biopticky verifikovaný CIN III. Byla mi doporučená operace, ale paní doktorka moc příjemná nebyla a tak jsem se s ní ani bavit nechtěla. Dále se tu píše KOLPO: ATZ I/ hrubý BE s M a P - HG SIL CAVE plošně rozsáhlá léze na zadní porci děl. hrdla. A já bych ráda věděla co to tedy všechno znamená(jak moc špatné to je), proč musím na operaci, co se semnou bude dít, co se děje po operaci a jestli budu muset jít na tu operaci vícekrát? Teď se navíc stalo to, že i přes to, že beru HA, tak mám úplně rozhozený cyklus a tento měsíc jsem měla menstruaci 16 dnů a už delší dobu mě trápí takový zvláštní někdy i bolestivý tlak v podbřišku. Upřímně operaci bych se nejraději vyhla. Předem děkuji za odpověď.
Tohle je rozsáhlý komplex  problémů. Podle všeho je řešit bez operačního výkonu nebude možné. Vaše lékařka vás zřejmě pošle do tzv. Indikační poradny a tam se domluvíte na rozsahu operace, budete mít možnost se na všechno zeptat tak, aby jste věděla co, jak a proč je potřebné provést. Objednejte se co nejdříve. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Pupínek na vagíně

Dobrý den, udělal se mi pupínek na vagině. Vypadá jako beďar a i jsem se ho pokusila vymáčknout a podařilo se. Mám se obávám, že je to něco závažnějšího nebo příznak těhotenství? Nechráněný sex jsem neměla. A nebo to je jen obyčejný beďar? Předem děkuji za odpověď
Těžko posoudit na dálku. Ale o průvodní jev těhotenství se určitě nejedná. Pokud by se pupínek znovu naplnil, bude vhodné vyšetření na gynekologii. Pokud ne, tak se téměř jistě nejednalo o nic vážnějšího. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Přítomnost otce u po

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na stávající podmínky otce u porodu ve vaši nemocnici. V dohledné době se k vám chystáme s přítelkyní porodit naše druhé dítě, tak by mě zajímalo co musím jako otec splnit. Jestli vůbec mohu být přítomen a jestli mohu být na nadstandardním pokoji s maminkou a miminkem. Děkuji za odpověď S pozdravem Jan Mareš
V naší porodnici vyplňuje otec dítěte dotazník při přijmu- musí být zdráv nesmí být v karanténě, nebo izolaci. Pak může doprovázet partnerku k porodu. Pokud je ubytovaná na nadstandardním pokoji, může být i celou dobu hospitalizace přítomen. Nesmí opouštět oddělení. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Návštěy po porodu

Dobrý den, ráda bych zeptala, jak je to aktuálně s návštěvami otce po porodu. Aktuálně jsem se dočetla, že tatínek může být u porodu, nicméně jsem dále nedohledala, jestli nás může po porodu standardně navštěvovat, případně jestli s námi musí třeba od porodu zůstat až do propuštění. Děkuji za odpověď.
Otec může být jako doprovod k porodu. Pokud nezůstává na nadstandardním pokoji s rodičkou- podle svého uvážení klidně až do propuštění, tak odchází domů a dále už návštěvy možné nejsou. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

antikoncepce

Dobrý večer, chci se zeptat jak postupovat po vynechání antikoncepční pilulky na začátku druhého týdne. Zda si koupit postinor a antikoncepci dále so menstruace neužívá nebo užívat antikoncepci dle blistra bez vynechaneho prášku. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. S pozdravem Adéla Kováříková
Správný postup je užívat dále tablety do konce platíčka, jen se po dobu 5 dnů po vynechání chránit ještě jinak - např. prezervativ, nebo antikoncepční krém a pod...
 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

1 z 123

Nový dotaz

Vyplňte všechny položky v tomto formuláři.

Potvrzením toho formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.