Poradna

Oddělení

Poradna

Ve spolupráci s primářkou gynekologicko-porodnického oddělení
MUDr. Márií Procházkovou, PhD., MPH jsme pro Vás připravili novinku
v podobě online poradny.

  • více než 1000 otázek a odpovědí
  • ptejte se i z pohodlí Vašeho domova
  • odbornost a odbornost odpovědí
MUDr. Mária Procházková

Antikoncepce

Dobrý den, již rok beru hormonální antikoncepci Ayreen, ale bohužel ji beru občas v různý čas. Někdy v 11 dopoledne, někdy v 5 odpoledne a někdy si vzpomenu až večer. Ještě jsem asi v týdnu jednu vynechala, protože mi upadla a já na ni pak zapomněla. Jenže včera jsem měla nechráněný sex, chci se tedy zeptat, zdali je pravděpodobnost mého otěhotnění vysoká nebo ne? A jestli si mám vzít tabletku po nebo dále pokračovat v normálním užívání antikoncepce. Plodné dny jsem neměla. Děkuji moc
Pokud vynechání bylo již před několika dny, je riziko nechtěné gravidity minimální. Nicméně měla by jste si vpracovat a dodržovat systém v užívání. Navázat braní tablet na nějakou pravidelnou činnost. Např. umyju si zuby, vezmu tabletu, jdu spát..... Nebo na nějaký ranní rituál.... Jinak budete podobné nepříjemnosti řešit opakovaně. Nebo zvolit jinou metodu- kroužky, případně tělísko. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Pálení bradavky

Dobrý den, chci se zeptat za svou maminku. Je jí 55 let, kvůli menopauze (návaly horka, pocení,...) bere už asi 3 roky hormony. Už několik měsíců ji svědí a pálí jedna bradavka. Na jaře byla na vyšetření, na mamografu i sonu prsu. Vyšetření nic neprokázalo. Má ale strach aby se i přesto nejednalo o něco vážného. Nemůže to svědění a pálení označovat nějaký rostoucí nádor v prsu? Který zatím nejde vidět ani na mamografu? Případně jestli je možné nějaké další vyšetření? Chodit na mamograf opakovaně každých pár měsíců by asi dobré nebylo. Děkuji vám za odpověď.
Může se jednat o nějakou kožní změnu. Vhodné by bylo navštívit prsní poradnu a zhodnotit stav celkově. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Zákaz návštěv

Dobrý den, chci se zeptat, zdali je v době zákazu návštěv možné aby mi někdo do porodnice donesl nějaké věci? A jak to případně v praxi probíhá? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Jana Vernerová
Přinést věci vám příbuzní mohou, buď si je u dveří převezmete sama, nebo vám je přinese na pokoj personál. Podle momentální situace. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Furolin v těhotenstv

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat zda je užívání Furolinu v 11. týdnu těhotenství bezpečné pro plod. Furolin mi byl předepsán na gynekologické pohotovosti ná zánět močových cest, z důvodu, že jsem alergická na Penicilin. Moc děkuji za Vaši odpověď.
Furolin je možné podat i v těhotenství, na zánět močových cest je to vhodný preparát. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Pupečník

Dobrý den, byla jsem na prvotrimestrialním screeningu kde mi bylo řečeno, že v pupečníku miminka je pouze jedna žíla a jedna céva místo dvou cév, nikdo mi nebyl schopný říci jestli je to komplikace nebo ne. Pokud je to komplikace s čím mohu počítat? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Nález pouze jedné pupeční tepny nemusí nijak ovlivnit průběh těhotenství, ale někdy ke konci těhotenství je zvýšené riziko omezení výživy plodu. Proto se kontroluje jeho růst, případně průtok pupečníkem a nedoporučuje se přenášení. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Zákaz návštěv

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když jsou zákázané návštevy v nemocnici. Platí toto i pro otce právě narozeného dítěte ? Moc dekuji za odpověď
Otec může doprovázet rodičku a pokud s ní není u porodu, je možná jedna návštěva. Vždy po domluvě s personálem. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Vysazení HA

Dobrý den, mám v plánu vysadit hormonální antikoncepci (přecházím na jinou formu ochrany). Poslední pilulku jsem si vzala v sobotu 12.9. večer, momentálně jsem v období sedmidenní pauzy. Včera, 14.9. asi v 17:00, jsem měla s přítelem nechránění styk. Chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné odložit ukončení užívání HA z důvodu rizika otěhotnění o další měsíc, protože jsem četla, že sperma může zůstat v těle ženy docela dlouho (údaje které jsem našla, se liší od pár dní po více než týden). Poslední den, kdy bych měla být chráněná, je konec sedmidenní pauzy tj. neděle 20.9., což je za šest dní ode dneška. Myslíte si, že v takovémto případě hrozí riziko otěhotnění, nebo mohu s klidem přestat HA užívat? Říkala jsem si, že spermie by v těle tak dlouho nejspíše nepřežily a ihned po skončení sedmidenní pauzy by stejně nemělo dojít k ovulaci, ale pro jistotu se chci zeptat odborníka, pro jistotu. Děkuji
Spermie si udrží schopnosti oplodnění vajíčka několik hodin až dva dny. Takže další antikoncepci nasazovat v  popsaném případě nemusíte. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Porod po sekci

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s poradnami/kontrolou v případě, že první dítě přišlo na svět akutním císařským řezem, ale druhé dítě bych ráda rodila vaginálně. Dle mého gynekologa zatím pro CŘ není důvod, těhotenství probíhá bez obtíží. Byla by vhodná kontrola přímo lékařem v porodnici v rámci poradny (byť třeba i pouze 1x) nebo je možné, abych i po 36.tt docházela výhradně ke svému gynekologovi? Děkuji za odpověď. Marie
Pokud není v tomto těhotenství důvod k ukončení císařským řezem, můžete až do termínu docházet ke svému gynekologovi. Je vhodná a doporučená jedna kontrola po 36 týdnu těhotenství v naší ambulanci k posouzení vedení porodu. Hodnotí se odhad velikosti plodu, síla jizvy dolním segmentu dělohy atd. Tel. na objednání 416 858 477
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Prohlidka porodnice

Dobry den pani primarko, rada bych rodila ve Vasi porodnici, k porodu me bude doprovazet (doufam:) pani Dvorka, ktera me na Vas odkazala s timto dotazem. Muj pritel neni z Cech, chtela jsem se Vas zeptat, zda by se dala udelat prohlidka porodnice v cesko/anglickem jazyce, zda mate nekoho z vaseho tymu, kdo mluvi anglicky? Casove bychom prijeli podle toho, jak by to bylo potreba. Budu se tesit na odpoved, Tereza
V současné době jsou prohlídky porodnice pozastavené, protože z důvodu COVID- opatření jsou zakázané návštěvy. Přítomnost a doprovod otce u porodu není omezená.
Jinak anglicky některé porodní asistentky a většina lékařů komunikují. 
V současné době tedy doporučuji virtuální prohlídku porodnice - na stránkách nemocnice /porodnice
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

sepsání k porodu

Dobrý den, gynekolog mi řekl, abych se zeptala na sepsání k porodu v porodnici - jedná se o registraci k porodu, nebo jde o něco jiného? Děkuji.
Ano, jde o registraci k porodu, vyplnění administrativních nutností tak. aby jste se jimi nemusela zabývat během porodu. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

1 z 116

Nový dotaz

Vyplňte všechny položky v tomto formuláři.

Potvrzením toho formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.