Poradna

Oddělení

Poradna

Ve spolupráci s primářkou gynekologicko-porodnického oddělení
MUDr. Márií Procházkovou, PhD., MPH jsme pro Vás připravili novinku
v podobě online poradny.

  • více než 1000 otázek a odpovědí
  • ptejte se i z pohodlí Vašeho domova
  • odbornost a odbornost odpovědí
MUDr. Mária Procházková

Zákaz návštěv

Dobry den pani primarko, chtela jsem se zeptat,zda v pripade zákazu navstev na vsech luzkovych odděleních muze byt manzel,jakožto rodinny příslušník u porodu? Dale,zda zakaz navstev plati pro rodinne příslušníky tedy jiz uvedeny manzel a deti i v pripade ubytovani na nadstandardním pokoji.Samozrejme v pripade,ze tito rodinní příslušníci budou bez jakýchkoliv respiračních ci jiných příznaků. Dekuji moc za Vasi odpoved,P.L.
Dobrý den,
podle nařízení hygienické stanice jsme stanovili postup takto. Manžel jako doprovázející osoba k porodu přijít může. Pokud zůstane s Vámi po celou dobu hospitalizace na nadstandardním pokoji a nebude opouštět oddělení, může být přítomen po celou dobu vaší hospitalizace. Jiné návštěvy možné nejsou. Předpokladem je, že nebude mít žádné projevy onemocnění. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Nehty

Dobrý den, v některých porodnicích zakazují akrylové nehty na porodní sál. Jak je to u vás? Děkuji
Nehty rodiček nepodléhají žádné regulaci. Doporučujeme upravené tak, aby byly bezpečné pro novorozence. Žádná jiná omezení nebo požadavky nemáme. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

zánět močov.měchýře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - můj gynekolog mi řekl, že mám akutní cysticidu (měla jsem bolesti v podbříšku), ale kromě bolestí mám 6 dní zpožděnou ms, hodně mě bolí prsa, občas bolest třísel, spavost, ale TT je negativní. Je možné, že tyto příznaky mohou být k zánětu moč. měchýře? Jinak mi řekl, že mám sliznici 5,5 mm (to ani nevím co znamená). Jsem z toho nějaká zmatená, protože při zánětu moč. měchýře (párkrát už jsem ho měla) jsem žádné z těchto příznaků nikdy neměla - kromě bolesti v podbříšku. HA neberu. Je možné, že i tak by šlo o těhotenství? Poslední MS byla 18.1. a pokud by došlo oplodnění, tak jedině 1.2.- omlouvám se za hloupý dotaz... Moc děkuji za odpověď Andrea
Při nálezu negativního těhotenského testu a výšce sliznice 5,5 mm je téměř vyloučené těhotenství.
Další příznaky nejsou typické pro zánět močového měchýře. Pokud je jinak gynekologický nález normální, tak vyhledejte svého praktického lékaře, aby jste mohli zjistit příčinu vašich obtíží. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Screening Roudnice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se liší kvalita prvotrimestrálního screeningu v nemocnici v Roudnici od například nemocnic v Praze nebo Ústí? Můj gynekolog mě posílá do Roudnice, ale známé mě straší, že vybavení v Roudnici není tak přesné jako třeba u Apolináře v Praze. Zajímalo by mě, zda se jedná jen o "drby" nebo zda se úroveň doopravdy liší? Já mám s porodnicí i nemocnicí v Roudnici skvělé zkušenosti a děkuji všem za práci, kterou dělají. Hezký den, Bára
Zařízení, které používáme je zcela odpovídající, vyšetření prvotrimestrálního screeningu provádíme ve spolupráci s Gennet-em Praha. Používáme jejcih program na vyhodnocení a v případě potřeby i další vyšetření zajišťuje toto pracoviště. Pokud bychom měli pochybnosti o poskytované péči, tak bychom ji nenabízeli. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Placenta

Dobrý den, již od 20tt mám napsáno v těhotenské prukazce placenta na zadní stěně, těsně dosahující k vnitřní branky.Htozi riziko,že bych musela rodit císařským řezem.Dekuji
Vzhledem k tomu, že podstatná část placenty je na zadní stěně, tím, jak se bude děloha rostoucím těhotenstvím zvětšovat, tak se bude její dolní okraj oddalovat od porodních cest. Riziko nutnosti ukončení císařským řezem z tohoto důvodu je minimální. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Kyretáž

Dobry den chtěla bych se zeptat na průběh tohoto zákroku- zda je nutné zůstat v nemocnici atd... Dekuji
V případě kyretáže jde o tzv "malý výkon". Provádí se v krátké celkové anestesii. Příjem je nalačno ráno v den výkonu a propuštění po odeznění anestesie - cca 4 hod po výkonu, takže týž den odpoledne.
Během výkonu se rozšíří hrdlo děložní a proveden vyčištění obsahu z dutiny. Materiál se odesílá k rozboru na histologii. Výkon trvá cca 15 minut. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Antikoncepce

Dobrý den, ráda bych se zeptala na několik věcí. Děti nemám, je mi 32let.Před 2 lety mi byla diagnostikována RS - nyní nasazen Mavenclad - musí být dvojí antikoncepční ochrana. Tento rok beru poslední dávku těchto léku a za půl roku od dávky bych mohla začít pracovat na mimču, zstím ale nemám v plánu, ale HA přemýšlím vysadit a už nebrat. HA beru od 19ti let, cca před 5ti lety když jsem se vrátil proč 3 měsících z USA mi dosavadní HA Mirelle začala dělat brikule, ke konci platíčka špinění. Od té doby zkouším jiné HA, nyní cca 9měs. Mistra. U této HA stále ke konci platíčka trochu špiním. RA: mamka (po smrti)brala léky na ředění krve, nevím z jakého důvodu, otec (po smrti) něčím sůvod úmrtí, nyní měl bratr před Vánoci trombózu v noze, kterou si v květnu m.r. zranil, normálně už chodil cca od léta, bere také léky na ředění krve, ale zatím na hematologii nebyl. Mě v MS Centru byla vzata krev a poslána na hematologii a ve zprávě mám napsáno genetika na koagulaci 6.6.18 - 198 f Leiden, f II neg. Znamená to pro mě něco zvlášť když beru HA? Jiná možnost antikoncepce když zatím děti neplánují a HA přemýšlím vysadit? Mohou být nějaké vedlejší účinky z vysazení jako např. padání vlasů ve větší míře atd.? Děkuji
Tyhle otázky by bylo vhodné řešit s vašim ošetřujícím gynekologem...
Vzhledem k tomu, že nemáte poruchu srážlivosti krve (Leidenskou mutaci) není z tohoto důvodu žádné zvýšené riziko při užívání hormonální antikoncepce. Vzhledem k tomu, že obtížně hledáte preparát, který by vám vyhovoval., ale dítě ještě neplánujete,  je možné zvážit jinou formu antikoncepce - například nitroděložní tělísko. To je ovšem vhodné zejména v případech, plánovaného těhotenství za 2-3 roky. Na krátkou dobu se nevyplatí. Na duhou stranu do ukončení vaší léčby je nevhodné riskovat nechtěné těhotenství.
Takže pokud by jste plánovala těhotenství a tím vysazení antikoncepce do 1/2-1 roku, je pro vás asi nejvhodnější zůstat u tabletové hormonální antikoncepce.
V případě potřeby zajistit antikoncepci déle, zvážila bych nitroděložní tělísko. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Riziková poradna

Dobrý den paní doktorko, prosím vás jsem 32+4 týdnu těhotná jelikož mám rizikové faktory moje gynekoložka mě již poslala do poradny v místě kde chci rodit a to je uvas v Roudnici nad Labem,do poradny aby mě měli pod kontrolou již zde a bylo mi řečeno po telefonu že mě nevezmete do poradny že si mám přijít až ve 36 týdnů.To opravdu nemuhu být už ve vaší péči když chci rodit v Roudnice jelikož jsem z Roudnice a již sem zde rodila.dekuji za odpověď
Standardně přebíráme pacientky do péče ve 35-36 týdnu. Pokud  ale vaše gynekoložka navrhuje z důvodu vyššího rizika převzetí už nyní , tak vás samozřejmě převezmeme. Zavolejte znovu do naší ambulance na poliklinice tel 416 858 477 s tím, že jsme se na převzetí domluvily. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Jméno dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud jsem vdaná, je potřeba jít na matriku kvůli jménu dítěte, nebo stačí vyplnit formulář co máte na stránkách? Děkuji Lenka
Pokud jste vadaná,s tačí vyplnit formulář, oddací list vezměte raději sebou....
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Označení dítětě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak u Vás v porodnici probíhá označení dítěte bezprostředně po porodu, aby nedošlo k záměně miminek? Děkuji za vaši odpověď.
Novorozenci se ošetřují standardně přímo na porodním pokoji /sále a ihned se označují číslem a náramkem se jménem na ručičce. 
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

1 z 113

Nový dotaz

Vyplňte všechny položky v tomto formuláři.

Potvrzením toho formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.