Porodnice Prověřte si zdraví Vašich ledvin

Poradna

Oddělení

Poradna

Ve spolupráci s primářkou gynekologicko-porodnického oddělení
MUDr. Márií Procházkovou, PhD., MPH jsme pro Vás připravili novinku
v podobě online poradny.

  • více než 1000 otázek a odpovědí
  • ptejte se i z pohodlí Vašeho domova
  • odbornost a odbornost odpovědí
MUDr. Mária Procházková

Vynechání menstruace

Dobrý den, v lednu jsem vysadila HA Lindynette, protože bychom chtěli miminko. První cyklus trval 38 dní, druhý 31. Nyní jsem 49 den cyklu a menstruace stále nikde není. Zkoušela jsem těhotenské testy a ty jsou negativní. Včera jsem navštívila svého gynekologa, abych se poradila co s tím. On mi na to řekl, že po vysazení HA je to normální a tělo se musí vzpamatovat. Udělal mi rychlý ultrazvuk a řekl, že mám ty vaječníky a dělohu malou, že to nastartování cyklu může trvat půl roku. Ale neřekl mi do kdy mám čekat na menstruaci nebo kdy ho navštívit, kdyby se neukázala. Chci se proto zeptat, zda mám opravdu jen čekat, až dorazí menstruace nebo se dá pro to ještě něco udělat. Děkuji moc za odpověď.
U některých žen po vysazení antikoncepce opravdu trvá nějakou dobu, než se cyklus upraví. Pokud jste 49. den cykůu, je už na místě vyvolání menstruace injekcí. Poté bych doporučila ješt počkat, jestli se cyklus neupraví. Pokud i po 6 měsícíchj bude takto výrazně nepravidelný, je moožnost ho upravit léky, které se  používají i při léčbě neplodnosti. (Utrogestan, Provera...)
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Velká aktivita plodu

Dobrý den, všude slyším, že plod má s přibývajícími týdny méně prostoru, a proto se méně hýbe. Má malá se ale začala na konci 34tt hýbat opravdu hodně a skoro neustále, 2 dny jsem musela spíše polehávat. Břicho se mi boulilo na všech stranách. Přitom už byla otočená hlavou dolů. A její "denní režim" znám. Je spíše klidná a hýbe se hlavně dopoledne a večer. Je to normalni? Na kontrolu jdu až za týden. Čekám, že se zklidní. Nechci hned propadat panice. Díky za odpověď.
Vnímání pohybů plodu je individuální. I jejich aktivita je různá i v různých fázích těhotenství. Ke konci mají sice méně místa, ale větší "sílu". Také se může více opírat do hran dělohy a pod. Podle všeho je všechno v pořádku.... Můžete vyčkat řádný termín kontroly.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Tělísko a kalíšek

Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné používat menstruační kalíšek při nitroděložním tělísku? Zda se nemůže tím tlakem vytahnout? Děkuji
Sice nejsem zrovna zástankyní kalíšků, ale lze ho používat i pokud máte nitroděložní tělísko.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Obcasne spineni po p

Dobry den,jsem 8tydnu po porodu,na prohlidce po 6ti nedeli vse v poradku a ted se mi posledni 2tydny stane ze obcas zaspinim. Je to normalni? Dekuji
Ano, v dobé do 6-8 týdnů po porodu se občasné špinění běžně vyskytuje. Může k němudojít i později, zejména pokud kojíte a nemáte pravidelnou menstruaci.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

barvení vlasů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na škodlivost barvení vlasů v těhotenství, 1.barvení proběhlo hned na začátku těhotenství, až den poté jsem těhotenství zjistila, 2. barvení asi v 15tt, a až poté mě napadlo, se zeptat svého gynekologa, ten mě velmi vystrašil, barvení vlasů prý způsobuje genetické vady u plodu :-(...nyní jsem v 28tt, podle všech testů a (1. i 2.)sceeningu je dítě v pořádku,je čiperné, roste tabulkově, nikdy žádný problém nenašli, přesto mě tato informace vyděsila a od té doby se o dítě bojím a zároveň si vše vyčítám..děkuji Vám za odpověď
Dobrý den,
pokud nejsta alergická na barvy, coř by jste jistě věděla a už by se to projevilo, tak barvení nemá vliv na těhotenství. Není známo, že by běžně používáané barvy na vlasy zvyšovaly riziko genetických a jiných vad.
Nic si nevyčítejte....
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Porod a hemoroidy

Dobrý den, ráda bych rodila ve Podřípské porodnici. Jedná se o můj druhý porod. První byl překotný, dítě se narodilo do hodiny od první kontrakce. Porod se však zkomplikoval, dítě nepostupovalo, padaly ozvy. Nakonec se mi dítě podvedlo vytalčit, ale následovala rozsáhlá poporodní zranení. I přes nástřih reptura 3st, vyhřezlé hemoroidy atd. Upřímně se obávám opakování situace, jelikož hojení bylo velmi dlouhé a např. hemoroidy mě trápí stále. Také se obávám, že z obavy se plně nesoustředím na tlačení. Snažím se tedy posilovat pánevní dno, uvažuji i zakoupení aniballu pro nácvyk správného tlačení. Je nějaká možnost, že druhý porod proběhne jinak, lépe? Mohu pro to sama něco udělat? Děkuji za radu.
Každý porod je jiný. Je to originální děj, na který má vliv mnoho okolností.... Není důvod, aby se potížíe opakovaly. Pravdou je, že hemoroidy mají tendenci se při porodu zhoršovat, ale jinak podle popisu děláte všechno co lze, aby prod proběhl dobře. Celkově bývá druhý a další porod snadnější, než první.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Vyrážka na břiše

Dobrý den, jsem ve 29tt a na břiše se mi udělala vyrazka.Male cervene puchyrky. Co by to mohlo být? Mam si dojit na kožní? A může to mít vliv na plod? Děkuji
Dobrý den,
pokud je to jenom na bříšku, mohlo by to být podráždění způsobené rozpínáním kůže. Dále by se mohlo jednat o nějakou alergickoureakci na kosmetiku, oleje, prací prostředky, nebo kontakt s nějakým ateriálem.... První pomoc je nějaký preparát s Pnathenolem. Pokud nedojde ke zklidnění, bude lepší dojít na vyšetření na kožní ambulanci.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Antikoncepce

Dobrý den, prosím o radu. Dlouhá léta cca 8 let jsem brala antikoncepci Mirelle, po návratu z USA (kde jsem byla 3 měsíce) jsem začala ke konci užívání platíčka špinit, lékař mi tedy změnil antikoncepci na silnější Yadine, ta mi bohužel i po ročním používání nevyhovovala ( po menstruaci jsem špinila na začátku cyklu- cca obden se mi objevilo špinění a to bylo i ke konci užívání balení. Lékař mi tedy opět změnil antikoncepci na Gracial - na začátku cyklu se mi vše srovnalo (už nespiním), ale bohužel i po 9 měsících užívání této antikoncepce se mi objevuje špinění - někdy i krvácení (krvácení bývá 1 den a pak vymizí) týden před dobráním antikoncepce z platíčka. Lékař mě už několikrát prohlížel a říkal, že mám sliznici níž než bych měla mít, když menstruaci mám mít až za týden. Nevím tedy jestli by se neměla opět změnit antikoncepce? jestli na mě není stále slabá? Před rokem mi byla diagnostikována RS. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
další z možností by byl třífázový preparát, který u některých žen lépe kopíruje cyklus.... Pokud by ani tohle nevedlo k uspokojivému stavu, zvažte jiniu formu antikoncepce- například nitroděloižní tělísko. Dá se vybrat podle toho jestli už máte děti, nebo ne atd. ... Tato forma by mohla být vhodná i vzhledem k RS.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Interrupce

Dobrý den, Včera jsem zjistila, že jsem pravděpodobně těhotná. Můj gynekolog má ovšem do úterý 14.5.dovolenou. Vzhledem ke složitým okolnostem otehotnění musím situaci řešit interrupcí. Mohu dorazit rovnou k vám na kliniku (pro potvrzení těhotenství a zprávu, na základě které se objednám na zákrok)? Kam přesně? Děkuji moc za odpověď.
Termín v úterý je na potvrzení těhotenství zcela dostačující. Případnou žádost o ukončení těhotenství stejně musí s Vámi sepsat registrující gynekolog. S žádostí a předoperačním vyšetřením se pak výkon naplánuje v nejbližším možném termínu.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Bolest prsu

Dobrý den.Strasne me boli leve prso.V utrery me nevysetril pak doktor na sonu i kdyz jsem mela akutni zadanku.Moje obvodni dokrorka mi zatim dala penicilin,ze se jedna asi o zanet.Z ceho se zanet udela,kdyz nekojim,tehotna nejsem.Dekuji za info
Zánět v prsu může vzniknout stejně jako v jiných tkáních, kůži a podkoží. Ne vždy je možno zjistit příčinu. Vyšetření - sono v tomhle případě stačí udělat v běžném termínu. Pokud se stav po použití antibiotik nezlepší, je na místě vyšetřeí v prsní poradně.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

1 z 108

Nový dotaz

Vyplňte všechny položky v tomto formuláři.

Potvrzením toho formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.