Poradna

Oddělení

Poradna

Ve spolupráci s primářkou gynekologicko-porodnického oddělení
MUDr. Márií Procházkovou, PhD., MPH jsme pro Vás připravili novinku
v podobě online poradny.

  • více než 1000 otázek a odpovědí
  • ptejte se i z pohodlí Vašeho domova
  • odbornost a odbornost odpovědí
MUDr. Mária Procházková

Porod

Dobrý den pani dr. Rada bych se chtela zeptat, jsem 34+5 a mame registraci k porodu k apolionari, a chci se zeptat to uz asi nejde k Vám se zaregistrovat k porodu děkuji moc
Pokud chcete, můžete se registrovat do naší porodnice. Můžete použit formulář na stránkách oddělení a poslat mailem, nebo přinést osobně.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Porod

Krásný den přeji. Jsem 30+4 a malý váží 2kg.. jednoho kluka už jsem u vás porodila. Pamatuji si že jsme řešili možnost císařského řezu, kdyby vážil více než 3kg (neprošel by pánvi) nejspíš vzhledem k mé výšce 153 cm . . Má otázka zní, kdyby měl mít tento maličký víc jak 3kg budeme řešit císařsky řez nebo je možné že by se panev rozsáhlá prvním porodem? Děkuji za odpověď
Tyhle situace se posuzují individuálně. Až v závěru těhotenství je možno posoudit aktuální odhad hmotnosti plodu a zároveň odhadnout možnost přirozeného porodu. Objednejte se v době registrace - 36 týden těhotenství do naší ambulance na cca 38 týden.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

konec pánevní

Dobrý den, paní primářko, momentálně jsem ve 34. tt a miminko je stále KP, zajímalo by mne, zda se ve Vaší porodnici provádí zevní obrat miminka, případně jaké jsou komplikace s tímto výkonem spojené. Poradíte nějaký "trik" jak přesvědčit miminko, aby se samo přetočilo? Děkuji a přeji hezký den.
Jednak do 37 týdne těhotensví je ještě čas na to, aby se miminko obrátilo samo. S blížícím se termínem porodu je ovšem pravděpodobnost samovolné úpravy polohy stále méně pravděpodobná. Pokud k otočení nedojde, tak nastává rozhodování o dalším postupu. Při vhodné "konstelaci" rodičky, rozměrů plodu a ostatních okolností je možné konec pánevní porodit i "normálně". Kolem spontánního porodu je zbytečně mnoho fám na internetu a v jiných "solehlivých" zdrojích, kterým se doporučuji vyhnout. Další možností je obrat z konce pánevního na polohu hlavičkou. Ten u nás neprovádíme. Nejbližší pracoviště, kde se tomu věnují je FN Bulovka. Obrat má také svá rizika a limity. To by jste musela probrat konkrétně pro vaši situaci s lékařem, ketý by obrat zvažoval. Poslední možností je ukončení císařským řezem.
Z "triků" lze zkusit polohu na čtyřech -  na předloktích s pávní vzhůru. Minimálně to nemůže uškodit....
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Minimalni pohyby

Dobrý den paní doktorko. Jsem dnes 38+3 a od včerejšího večera skoro necitim pohyby mimi. Dnes me jen jednou kopla, navic mi dost tvrdne bricho. Je to v tomhle obdobi normalni? Na kontrolu jdu ve čtvrtek, ale nerada bych neco zanedbala. Navic vcera odpoledne me mala tak moc kopla, az jsem se pocurala (tedy pokud to nebyla praskla plodovka) ale ta by odtekala dele a ne jen louzicka,ze?
Situace, kterou popisujete, je důvodem ke kontrole na porodnici. Vždy se snažíme poučit těhotné, že náhlé změny stavu- výrazně zvýšená aktivita plodu, nebo naopak málo četné pohyby, podezření na odtok plodové vody je nutné zkontrolovat na porodnici. Na dálku se stav nedá posoudit. Musíte přijet.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Porodnice

Dobrý den chtěla bych se zeptat jak je to se zapsáním do porodnice ? Jsem ve 21tt a chtěla bych rodit v u vás .. a chtěla bych nadstandartni pokoj. Jak to u vás funguje ? Kdy vám napsat nebo jak s platbou moc dekuji za odpověď. Hezky den
Vzhledem k tomu, že u nás rodí mamiky až po 36. týdnu těhotenství, registrujeme je cca ve 35. týdnu. Zájem o nadstandradní pokoj se do dokumentace zapisuje, ale pokud se nejedná o plánovaný příjem, tak se obsazování pokojů řídí momentálními možnostmi. V případě, že jsou pokoje plné, přesouvají se rodičky na ně po jejich uvolnění. V případě plánovaného přijetí se snažíme s rodičkou již předem počítat.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Masáž nohou

Dobrý den, jsem ve 38. týdnu těhotenství a objednala jsem se na masáž nohou, která se provádí v sedu, ale čtu na internetu, že je to nebezpečné. Je to prosím pravda nebo ne? Děkuju za odpověď.
Masáž nohou v tomhle týdnu těhotenství si můžete dopřát bez obav.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Placenta zmena II.st

dobrý den, včera jsem byla u své gynekoložky na utz ve 30 tydnu, presne 30+5 , vahovy odhad 1860 g, ale zaskocil me dotaz me lekarky zda kourim, ci nekdo v mem okoli, ze mam zmeny druheho stupne na placente, ale vice mi k tomu nerekla, jen ze se uvidime v poradne za 14 dni, jak sem byla zaskocena, tak sem se ani nezeptala, co to vlastne znamena, je to nejaky problem? jde o druhe tehotenstvi, nekourim, nepiji kavu ani jine nezdrave veci, jen sem tam si dam plechovku coca coly-mam nizky tlak cca 90/58 porad, tak mi to pomaha pri nevolnosti (cca 1 za tyden), muze to byt pricina ? ci zda je nejaka prevence jak predejit nejakemu problemu, moc dekuji za radu, chystam se rodit u vas v porodnici jako u prvniho syna, termin mam 21.8. dle utz, miminko je aktivni, hlavickou dolu, vse se zda v poradku,ale radeji bych se zeptala odbornika, nez vyhledavat hororove scenare na internetu. děkuji moc za informace, K.T.
Obraz placenty na UZ není jednoznačnou známkou nějakých problémů.  Vzhledem k tomu, že nemáte žádné z rizikových chování (kouření a pod), tak je na místě pouze kontrola jak plod prospívá. Zatím podle jeho velikosti je vše v pořádku.... Stejně jako u množství plodové vody je i u obrazu placenty celkem široká škála toho, jak může vypadat. Pokud jsou v pořádku průtoky cévami pupečníku (kontroluje se v těchto případech po 36 týdnu těhotenství) není důvod k žádné intervenci.
Poplašné zprávy na internetu jsou výrazně škodlivé a jejich čtení by mělo být zejména v těhotenství se zvláštním varováním - a nejlépe zakázané :-)
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Hamilton

Dobry den, po prosím jen o radu ve čtvrtek mi byl delan hamilton z důvodu předešlého mrtverozeneho dítěte ve 39+4 a pořád lehce spinim a mam takové lehce krvavé výtoky, ale ne moc. Zajimalo by me jestli je to porad z toho hamiltona. Dekuji
Může to být i z důvodu otvírajícího se hrdla - přípravy na porod. To je běžný průvodní jev, objevuje se často zároveň s "poslíky".
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Sterilizace

Dobrý den, jsou nějaké podmínky které musím splnit v případě že jsem rozhodnuta pro podvazani vaječníků? Bude mi 30 děti mám dvě a vím na 100% že další už nechci,když užívám ha skoro celý měsíc spinim. S tělískem mám zase menstruaci velmi silnou a velmi bolestivou. Hormonální tělísko pro mě dle ošetřujícího gynekologa nejspíš není když mám problémy i s HA. Jak dlouhá je hospitalizace? A cena? Díky za odpověď
V případě, ž e nesplˇ%nujete zdravotní indikaci ke sterilizaci - zdravotní potíže, které by znemožňovaly další těhotenství - tak můžete požádat o sterilizaci sama, ale pojišťovna pak výkon nehradí.
Příjem k výkonu je odpoledne, den před operací. Operace se provádí laparoskopicky a při ní se zneprůchodní, nebo odstraní vejcovody. Vaječníky i děloha zůstávají zákrokem nezměněné. Propuštění je další den po operaci.ráno. Cena v naší nemocnici je 13 000,-. Potřebujete sepsat žádost o výkon a domluvit se na termínu operace v indikační poradně. V případě zájmu se objednejte na tel. 416 858 477.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

Hlen

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat jsem 34+5 a teď na záchodě že mě "vypadl" jakýsi hlen, který byl zbarvený asi do hnědé barvy. Mám se něčeho obávat? Děkuji
Může to být tzv. hlenová zátka. Pokud nemáte častější tvrdnutí břiška, nebo jiné potíže a při kontrole bylo vše v pořádku, není důvod k obavám. Může odejít i dva až tři týdny před zčátkem porodu.
MUDr. Mária Procházková, PhD., MPH

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení
v Podřipské nemocnici s poliklinikou

1 z 110

Nový dotaz

Vyplňte všechny položky v tomto formuláři.

Potvrzením toho formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.